Global marijuana march i København #25

Referat: Røg-al (Royal) Global Marijuana March nr 25 i København, lørdag 6 maj 2023

Så var der Global Marijuana March i København lørdag 6. maj. Den er en del af en verdensomspændende demonstration hvor der er march i 85 lande, og 1034 byer, over hele jorden. (https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Marijuana_March).

Det var march nr 25, og derfor en jubilæumsmarch. Da temaet var kongehuset, var det en Røg-al (Royal) March. Det foregik ihvertfald i røg og hamp. Som altid var det arrangeret af Fri Hash Bevægelsen og Hampepartiet.

På march nr 25 ville vi derfor gå direkte til Amalienborg slotsplads, hvor vi vil ansøge dronningen om at frigive cannabis. Eller ihvertfald prøve at få politikerne til at åbne sig lidt op. For i 25 år har de ikke gidet høre på vores krav om fri cannabis. Forbudet koster miliarder og er nytteløst. Det gør ikke engang indtryk på dem at nabolandet Tyskland, er i gang med en frigivelse.

Konceptet i år var at der slet ingen politikere var med. De har nægtet at frigive cannabis i så mange år, intet sker der. Der er dog heldigvis mange politikere der går ind for fri cannabis, men bare ikke kan få det igennem. Der er snart flertal i folketinget, langt de fleste partier er nu cannabispositive.

Politikerne i borgerrepræsentationen er fine nok, for de har flere gange ansøgt regeringen om lov til at lave forsøg, men de bliver afvist igen og igen, af forskellige intolerante regeringer.

Marchen startede klokken 13, og vi gik klokken 14 traditionen tro.

Fra start til slut var cannabisnyderne beskyttet af IDIOTIET.

Der var ikke så mange med, men der var også lovet dårligt vejr. Koldt og blæsende. Men det var solskin, og rimeligt varmt. Den første sommer dag.

Undertegnede vil regne med der var 1000 til 1500 mennesker cirka.

March nr 25 blev anført af lederen af den Røg-ale (royale) garde Klaus Trier Tuxen. Han var i dagens anledning iklædt en garderuniform, med rød jakke, sorte sko, blå bukser med hvide striber, bjørneskindshue og det hele.

Inden afgang sendte han en hilsen fra Britta, Christianias ukronede dronning, som føte sig for svag til at deltage.

Optoget satte igang og overgardisten stod som konferencier på bilen, sammen med “cannabisserne” som var et hold af mennesker. som skulle sige noget på vejen. Chaufføren var Jazz Malaika, som tit har været konferenciøse på marchen.

Første stop var den “obligatoriske rygepause” på Knippels bro. Oprindelig startet på en af de første marcher, da vi rent faktisk løb tør for benzin på dette sted.

Der var en surpice, og det var Anders Stjernholm. Sidste år var han med som politiker, men nu var han med som komiker.

Næste stop var Usundhedsministeriet i Holbergsgade. Her var der ingen taler, men til gengæld var der meget røg, for der blev tændt op i en ordenlig frugtpibe.

Bagefter gik turen til Amalienborg. Op på vognen kom over appelør hof dame Rie. Hun skulle aflevere appelen om fri cannabis, til dronningen. Den var skreivet på ægte grønt hampepapir, med guldbogstaver. Hun læste op af appelen, og fik alle folk til at råbe “War on cannabis is over – if you want it”, med citat til John Lennon og Yoko Ono. Hun fortalte om Flower Power og den nødvendige legalisering, hele vejen fra Usundhedsministeriet til Amalienborg. Hun sagde at hvis nogen kunne frigive så var det “The Queen of cannabis”. Hun sluttede med at sige “Gud bevare cannabis”, som en henvisning til det der siges i dronningens nytårstale.

Så kom vi til Amalienborg. Samme dag som der var march, blev prins Charles kronet i England, og der var de fleste fra kongefamilien var med. Der må ikke være køretøjer på slotspladsen, så bilen og sygetransporten (En traktor fra Maskinhallen), måtte køre uden om Amalienborg, og møde marchdeltagerne i Bredgade. Alle deltagere gik hen over Amalienborgs slotsplads. Det foregik i et stille og roligt, men forrygende tempo.

Efter rytterstatuen skete der noget høj røg-alt. Lederen af den Røg-ale garde og over appelør hofdamen drejede over mod kollonaden, for at aflevere appelen som var skrevet på grønt hampepapir. Det blev afleveret i det gule palæ, hvor døren blev åbnet og en forsigtig hånd kom ud af porten, for at tage imod dokumentet.

Senerer på turen i Gothersgade, passerede vi gardens kaserne, med Rosenborg i baggrunden. Lederen af den Røg-ale garde Tuxen fortalte at urten nydes blandt gardisterne på kasernen, det siger rygtet ihvertfald. Så fortale han om Rosenborg og om kong Christian den fjerde. Han lavede den eneste gode lov der har været i Danmark. Det var hans forordning fra 1928, der påbød bønderne at dyrke meget hamp.

Optoget rullede derudaf, mens DJ Ali Popop leverede musikken. Da vi nåede strøget bad overgardisten folk om at råbe FRI CANNABIS, så alle turisterne kunne høre det.

Derefter passerede vi Domhuset, hvor han fortalte at i den bygning er mange en cannabis nyder, dyrker, distributør blevet uskyldigt dumt. Uskyldig fordi at det er loven mod cannabis, som er uretfærdig. Der står “Med lov skal man land bygge” på Domhuset, men den lov er da ikke værd at bygge noget som helst på. Han råbte: “Buuuh”, og alle deltagerne råbte “Buuuuh” igen.

Så kørte optoget videre, og lidt over fire rullede vi ind på Rådhuspladsen. Efter 420 Four twenty traditionen klokken halv fire, var der musik.

Først var det Raske Penge. Han fortalte at han et par måneder før, sammen med Tuxen havde oplevet en ung mand der blev skudt og døde i Green Light District. Det havde gjort et stort indtryk på ham, og som han sagde var det endnu et argument for at frigive cannabis, så man kan undgå den vold der følger med forbudet.

Der efter spillede Filuka og General Knas.

Så kom der et orkester hvis historie går direkte tilbage til nittensyre treds. Det var Stig Møller, Peter Ingemann og Grev Lyhne. Dette orkester har været med fra nogle af de første marcher, og de hatrofast spillet på marchen, eller til after partyet, år efter år.

Af presseomtale var der en artikel i musikmagasinet Gaffa, med titlen “Rocklegender spiller for fri hash”. Det var på grund af den musik der blev spillet på Rådhusetpladsen, med de nævnte musikere.

Møller, Ingemann og Lyhne gav en forrygende koncert stående på Rådhuspladsen. Men på et tidspunkt løb generatoren tør for benzin, så det hele stoppede. Men Grev Lyhne lavede en trommehvirvel og alle sang “Friiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii hash” i et rytmisk kor. Fri Hash Bevægelsen fik sammen løst problemet hurtigt, og orkesteret kunne ufortrødent spille videre.

Til aller sidst på Rådhuspladsen blev der sagt tak til alle de gamle fra Fri Hash Bevægelsen, der har været med fra den første march i 1999. Foruden undertegnede var det Sid, Jøns, Bøggild, Eske, Ricki, Bønne og flere andre.

Omkring klokken 19 sluttede det hele, og så begyndte vi at pakke sammen. Optoget bevægede sig tilbage til Christiania. Det var den 25 march, som sluttede her.

Overgardist Tuxen fortalte også at dette ville være hans sidst march, fra næste år tager den nye generation af Fri Hash Bevægelsen over. Han vil dog være i baggrunden som den hjælpende ånd, med erfaring der kan trækkes på.

Som sædvanligt var det sparsomt med presseomtale, fri cannabis er åbenbart ikke mainstream (endnu), men ud over den nævnte artikel i Gaffa, var også en cannabis positiv presseomtale, med en fin artikel i BT to dage før. Den havde titlen: “Tigger dronningen om fri hash”. https://www.bt.dk/…/jubilaeumsmarch-tigger-dronningen…

TV-Flux havde dette indslag om marchen: https://www.tvflux.dk/demo-for-fri-hash/

Der er en sandhed i den overskrift, for det var en appel rettet til Dronningen, nu da politikerne på Christianborg, ikke gider tage fri cannabis alvorligt.

Klaus Trier Tuxen, leder af den Røg-ale garde lørdag 6 maj 2023.

Skriv et svar