Tuxens Blog

Samråd i Folketingets Retsudvalg om cannabis salg på Christiania

Den 11. Januar 2018, var der Samråd i Folketingets Retsudvalg om cannabis salg på Christiania.

Spørgeren var Peter Skaarup (DF), den udspurgte var Justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Udover dem var der i udvalgsværelset Preben Bang Henriksen (V), og Trine Bramsen (S). Alle disse medlemmer af Retsudvalget, er indædte modstandere af den hellige urt. Den eneste cannabis positive der var i lokalet var undertegnede i sit grønne jakkesæt. (Der var også nogle sekretære og Folketingsbetjente i lokalet, jeg kender ikke deres holdning til cannabis). Spørgeren fra DF, spurgte om hvorfor der var cannabishandel på Christiania, når det nu engang er ulovligt? Det er rigtigt svært at forstå for ham, selv om Pusher Street har eksisteret siden 1971, og at der er et behov for cannabis, som bare stiger og stiger. Han henviste til den høring der var i slutningen af sidste år, hvor en repræsentant fra politiet havde udtalt at der altid var åbent derude, og man kunne købe cannabis døgnet rundt. Spørgeren sagde ”Det er åbenbart lovligt, eller lidt lovligt at sælge cannabis ude på Christiania”.

Han foreslog Justitsministeren at man skal FORHØJE straffen for cannabis, især i salgsleddet.Justitsministeren svarede at han var med på at der skulle gøres mere for at hetze Pusher Street. Han sagde at der nu var en massiv politiindsats, og han fortalte stolt at man nu har taget droner i brug som har gjort det muligt at sigte en masse købere og sælgere i den driftige handelsgade. Han sagde at det er ”utrygt” for samfundet at der sælges cannabis derude, og derfor skal politiet lave en massiv indsats derude. Han sagde at strategien er at gøre det så utrygt som muligt fr sælgere og købere. Han indrømmede dog at der ikke er nogle lette løsninger på det.

Peter Skaarup sagde at Danmark var svag med at straffe brugere og sælgere af cannabis, han henviste til Sverige og Norge som han sagde, synes at Danmark gjorde for lidt på denne front. Han glemte dog at fortælle at Norge har afkriminaliseret brugen af cannabis. Han fortalte at de to nævnte lande siger at Danmark er et transitland for cannabis.Desuden sagde han at tendensen i udlandet er at stramme grebet. Den ærede spørger glemte at fortælle at man i Holland lige har vedtaget at løsne grebet om cannabis totalt. Han glemte også lige at en masse lande i europa frigiver det til medicinsk brug, og at tendensen går mod en legalisering.

Preben Bang Henriksen kom et spørgsmål til ministeren. Han opstillede et eksempel: Hvis der stod en person nede på Slotspladsen der uddelte øretøver dag efter dag, og hvis politiet ikke greb ind, ville personen fortsætte med dette dag efter dag. Denne episode sammenlignede han med Pusher Street, og han sagde at det undrede ham at politiet ikke havde flere razziaer derude. Hans spørgsmål var derfor hvorfor der ikke blev grebet hårde og oftere fat fra politiets side? Justitsministeren svarede at hvis man skal hæve straffen (hvilket han som sagt er klar på), vil det kræve at Folketinget vedtager det i fællesskab. Han sagde ”det synes jeg bare vi skal tage en snak om”.

Trine Bramsen havde som sædvanlig en dårlig mavefornemmelse når talen går på cannabis. Hun sagde at hun gerne så Christiania fri for cannabis. Hun sagde at beboerne selv havde sagt at man vil stoppe denne ”dybt ulovlige” handel, men hun sagde at dette krav kunne man nok ikke stille til beboerne derude, det måtte være en politiopgave. Resten af samrådet gik med de diskuterede rockere, bander og bandepakker.

På intet tidspunkt blev der nævnt muligheden af at man måske kunne gå den anden vej og legalisere det, og prøve at løsne lidt op, i stedet for hele tiden at ville stramme ind.

Konklusionen blev af den udspurgte Justitsminister sagde at han var klar på at stramme grebet om urten yderligere, men han skal først have politisk flertal, og det må vi håbe at han ikke får. Samrådet sluttede og de tilstedeværende medlemmer af Retsudvalget følte sig sikkert lidt ”trygge” nu hvor man snakker om en ny opstramning. Undertegnede forlod Borgen og gik ”trygt” ud i Gaden, hvor handlen heldigvis var i gang i bedste velgående. Det er godt at vide at Pusher Street trodser det latterlige forbud, der skaber så meget utryghed for nydere og sælgere.

Genfortalt af Klaus Trier Tuxen fra Hampepartiet

Hampepartiet er rigtig træt af at cannabismodstanderne siger der først skal være evidens for at cannabis virker som medicin, før det kan frigives til medicinsk brug, det trækker ud i en evighed.

Der ER allerede evidens.

Evidensen er allerede beskrevet af den kinesiske kejser Sheng Nung for over 4000 år siden, så det er jo ikke en helt ny viden. Lad os prøve at samle danske og udenlandske rapporter der beskriver hvordan cannabis virker som medicin. Læg dem du har kendskab til, op her på denne tråd.

At der ikke er dansk evidens er noget vrøvl. Det var der allerede i 1894. Jeg starter med nogle danske tekster fra dette år. De handler om produktet “Maltos Cannabis” (impoorteret fra Norge), der blev solgt fra Alfred Bensons medicinfabrik på Vesterbro/København.

Her er lidt: “Maltos Cannabis blev hædret med to præmier på udstillingen i Antwerpen i 1894 og var patenteret i Amerika og i de fleste stater i Europa og er i følge offentlige attester af belgiske, franske og svenske læger, foruden sin egenskab som en udmærket frokostdrik, i særdeleshed for børn, et helbredelsesmiddel anvendt med stort held imod lungesvindsot, blegsot, mavekatar, skrofulose, nervesvaghed, kraftløshed og afmagring”. (Maltos Cannabis. 1894).

Her følger nogle udtalelser, fra tre højt respekterede læger fra Belgien. Selv om de er fra Belgien, er teksten udgivet i Danmark. Først er det Dr. Frellsen: “Jeg undertegnede læge erklærer herved, at jeg, overfor personer, som lider af mavesygdomme, lunge-svindsot og blodmangel, med stort held har foreskrevet Maltos Cannabis fra Tekniska Fabriken Röda Korset i Stockholm, Sverige. Jeg har fundet, at det er et udmærket nærende lægemiddel, meget letfordøjeligt, og som på kort tid giver et meget gunstigt resultat”. (Maltos Cannabis. 1894).

Så er det Dr. D. L. van Bogaert: “Jeg undertegnede læge i Antwerpen erklærer, at jeg med meget held har forskrevet og ladet personer indtage Maltos Cannabis fra Tekniska Fabriken Röda Korset i Stockholm. Jeg har i særdeleshed fundet et godt udbytte deraf ved mavesygdomme i almindelighed og ved anvendelse hos børn (unge piger) lidende af helbredssvaghed”. (Maltos Cannabis. 1894).

Til sidst er det Dr. P. Pinnoy: “Jeg undertegnede overlæge ved de civile hospitaler i Antwerpen, erklærer, at jeg har anvendt Maltos Cannabis i tilfælde af lammende dyspepsi (dårlig fordøjelse) og derved opnået meget gode resultater. Den udgør selvfølgelig et udmærket næringsmiddel i mod blodmangel, som forårsaget af en svækkende sygdom”. (Maltos Cannabis. 1894).

Her er lidt fra artiklen “Hälsovennen”: “Den brystsyge betakker sig, når jeg beder ham tage ind en spiseskefuld levertran 3 gange daglig. Jeg beder ham da købe en dåse Maltos Cannabis. Deraf skal han koge 1 à 2 teskefulde med 1/2 pot sød mælk og drikke en sådan portion morgen og aften. Han gør det og gør det gjerne”. (Sundhedstidende. 1894).

Klaus Trier Tuxen/Hampepartiet